3 x 5 kysymystä: Sara

Sen kunniaksi, että Lounakollektiivi täytti 3 vuotta, päätimme haastatella toisiamme ja lähetimme kolme kertaa viisi kysymystä lokakuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana. Idean Roosa sai eräästä julkaisusta, jossa yksi hänen lempikirjailijoistaan, Durga Chew-Bose, haastatteli yhtä hänen lempimuusikoistaan, Dev Hynesiä (joka tunnetaan myös artistinimellä Blood Orange), lähettämällä tälle kysymyksiä neljän kuukauden ajan ajatuksena kysyä ”mitä kuuluu” käyttämättä kyseisiä sanoja. Haastattelu on sittemmin valitettavasti poistunut internetistä mutta nyt saattekin lounalaisten version tästä konseptista.

Viimeisenä vastausvuorossa on Sara, jolle kysymyksiä esitti Noora.

Noora: Mitä tunnet kun piirrät?

Sara: Joskus on flow-tila, joskus suuri turhautuminen. Viime aikoina olen vaihtanut aina välillä kynän siveltimeen, mikä on ollut pitkästä aikaa antoisaa. Vasempaan käteen vaihtaminen toisinaan virkistää .

Noora: Kuvaile sun ideaali päivä 73-vuotiaana. 

Sara: Haluaisin olla kokoaikainen kulttuuritäti, jolla on pitkä harmaa tukka ja jolla on aikaa osallistua kaikille kiinnostaville työväenopiston kursseille. Sit pukeutuisin pelkästään näyttäviin silmälaseihin ja taidekaapuihin.

Noora: Ihmiset sanoo, että ennen kuin saa oman lapsen, ei tiedä mitä todellinen rakkaus on. Mitä mieltä sä olet siitä? 

Sara: Kaiken muun ja kaikkien muiden kohdalla rakkaus (ja kaikki muukin elämässä) voi päättyä tai vähentyä tai muuttua, mutta oman lapsen kohdalla erona on 100% varmuus, että tää ei tuu loppumaan. En usko, että se kuitenkaan on sen todellisempaa, kuin mikään muukaan.


Noora: Mitä musiikkia kuuntelet kun olet surullinen tai melankolinen? 

Sara: Viime rypemisestä onkin jo aikaa! Kaikkea dramaattista ja mahtipontista.

Noora: Mitä mietit avaruudesta, maailmankaikkeudesta? Kiinnostaako, pelottaako, innostaako? 

Sara: Pelottaa ja pökerryttää!

Noora: Mikä on sellainen kirja, joka susta tuntuu, että sulla on aina kesken? Ehkä olet lukenut sen jo monta kertaa, tai vain kerran, mutta se on jättänyt jäljen, joka tuntuu olevan aina mukana. 

Sara: Tämä oli niin kaunis ja ihana ja mahtipontinen kysymys, että harmittaa vietävästi vastata, että en osaa vastata! Olen viime vuosina lukenut aivan hirveän vähän. Kun mulla on omaa aikaa, nukun päiväunet. Aina. Päikkärit ajaa kaiken muun edelle

Noora: Mitä haluaisit sanoa sun elämään eniten vaikuttaneelle opettajalle?


Sara: Aina toisinaan pysähdyn miettimään, ehkä vähän katkerastikin, miten tökeröitä ja epäsensitiivisiä vielä 2000-luvun alkupuolella ollaan koulumaailmassa (ja no, maailmassa ylipäänsä) oltu. Tuntuu, että  suurimman osan kouluaikojeni opettajista haluaisin vain istuttaa alas ja pitää napakan puhuttelun.
Eräs kuviksen opettaja on jäänyt mieleen ajalta, jolloin uiskentelin masennukseni kanssa erittäin syvissä vesissä. Muistan, että palautekeskustelu käytiin hämyisessä pimiössä ja opettajalla oli tavattoman leveä satakunnan murre. Hän kuvaili töitäni ”siis ihan mahtaviksi, täydelliseksi”. Tietenkin hän liioitteli, tietenkään 16-vuotiaan töherrykset eivät olleet täydellisiä, mutta tästä tuli pitkäksi aikaa hyvä mieli. Olen säästänyt tuolta ajalta kankaalle maalatun jäljennöksen Hugo Simbergin Suru-nimisestä työstä, josta tykkään edelleen.

Noora: Mitä suoratoistopalveluita sulla on tällä hetkellä käytössä? Mitä katsot niistä?


Sara: Meillä on Netflix ja Disney+, joista tällä hetkellä katsotaan tasan lastenohjelmia ja luukutetaan Frozenia. En kuitenkaan koe sitä (ok, ehkä vähän) rahan haaskuuna, koska lapsen ruutuaika = rauhassa juotu kahvi ynnä muu oma aika. Muutaman kerran vuodessa intoudutaan puolison kanssa katsomaan jokin ihan oikea aikuisten sarja myös! Mun turvasarjat, joihin aina palaan, ovat Modern family ja The Office. Yle Areenasta tykkään katsoa pohjoismaista hölynpölyä, esimerkiksi Kolmekymppiset ja Älska mig.

Noora: Kuka tai ketkä ovat suurimmat esikuvasi?


Sara: Ihailen yleisesti sanavalmiita, karismaattisia ja samalla kilttejä ihmisiä, sellainen haluisin itsekin olla. Yksi vähän spesifimpi idoli oli ja on edelleen mun isän äiti Terttu. Hän oli loppuun saakka aivan timanttinen huumorimuija! Upea sekoitus herttaista mummelia ja sivaltavaa leiskauttelijaa, joka osasi nauraa myös itselleen.


Noora: Mitkä on top 3 puhtaasti onnellisimmat hetket sun elämässä?

Sara: Tää oli vaikee! En esimerkiksi herkisty kovin helposti, ole kamalan romanttinen tai mitään sellaista. Oon kaksi kertaa itkenyt liikutuksen kyyneliä, ekan kerran silloin, kun sain yhden opiskelupaikan ja toisen kerran siskoni häissä, mutta ehkä näitä en kuitenkaan tähän halua vastata, heh. Odotin kyllä siis aikoinaan suurella mielenkiinnolla sitä, alanko itkemään/ pakahdunko onnesta/enkö kerta kaikkiaan kestä /mitä ikinä, kun saan vastasyntyneen lapseni ekan kerran rinnalle. Vauva kiikutettiin kuitenkin suoraan pois luotani saamaan tehohoitoa, ja ensikohtaamisemme seuraavana päivänä oli verrattavissa suunnilleen arkiseen päännyökkäykseen naapurin kanssa rappukäytävässä, joten mysteeri jäi ilmoille.
En ehkä osaa nimetä yksittäisiä hetkiä, mutta sanoisin näiden top 3- hetkien liittyneen tilanteisiin kun olen ollut vastarakastunut, parhaiden kavereideni seurassa tai on ollut ihan mahdottoman ihana keli.


Noora: Maailmassa on ainakin yksi totuus: mikään ei pysy samana ikuisesti. Miltä se ajatus tuntuu susta? Lohdulliselta, ahdistavalta?

Sara: Kummaltakin, mutta ehkä enemmän lohdulliselta näin ahdistukseen taipuvan henkilön vinkkelistä.


Noora: Käytätkö koruja? Jos, niin mitä, millaisia?

Sara: Mulla on korvissa aina hopeiset, nuppineulanpään kokoiset pylpyrät. Joskus käytin paljon myös isohkoja roikkuvia korviksia, mutta se oli aikana eKm (ennen kasvomaskeja). Kultaisia koruja vierastan.


Noora: Oletko hengellinen? Enkä tarkoita nyt uskontoa, vaan jotain muuta, ehkä ajatusta siitä, että kaikki ei ole sitä miltä se näyttää. 

En, olen aika konkreettinen.


Noora: Mikä on sun lempi tekniikka taiteessa? (eng. art medium) 

Sara: Tällä hetkellä akvarelli (hyvälle) paperille.


Noora: Mitkä kolme sanaa haluaisit sanoa 18-vuotiaalle itsellesi?

Sara: Ei ole kiire.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *